CURRICULUM VITAE

Jakob Riis (f. 1964, Vejle)
Ystadsgatan 15 tr 2
214 24 Malmö
Sverige

 


Dette CV er delt op i afsnit:

Resumé, virket som komponist, med Alarm112, med The Orchestra, som freelance musiker,
Diskografi, uddannelser, dirigent/underviser, diverse samt legater.

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

Resumé:
Komponist, improvisator, laptop-musiker og basunist. Uddannet basunist fra Rytmik musikkonservatorium 1990. 2-årig komponistuddannelse samme sted 1998.

Har komponeret musik for så forskellige sammenhænge som: bigband, kammerensembler, mobil lydkunst for ghettoblaster ensemble, multichannel højttalerorkestre, interaktive kompositioner til internettet (Flash-programmering) og solo laptop. Har som udøvende musiker bl.a. spillet med Axel Dörner, Mats Gustafsson, Lotte Anker, Philipp Wachsmann, Arve Henriksen, Staffan Svenson, Carla Bley & Steve Swallow, Pierre Dørge m.fl. Medvirker på talrige CD-, vinyl- og digitale udgivelser

Erfaringer med musikdramatik fra bl.a.: Europas Ran (1995) og Visit (1999). Skiftede hovedinstrument fra trombone til laptop (MaxMSP) ca. 2001.

 

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

Komponist:
Selekteret værkliste:

- COLORS OF: (2012) 55'
medkomponist Ola Paulson. For Konvoj:Ensemble feat. Evan Parker og Sten Sandell (med støtte fra Kulturrådet, Sverige).

- PITCHER PIANO (2012) 12'
for 8 ghettoblaster + dirigent (The Ghettoblaster Ensemble, mobilt multispeaker orkester) (med støtte fra Statens Kunstfond).

- AVLÄGSNA JORDBRUK (Danmark återbesökt) (2011) 8'30''
for Copenhagen Art Ensemble + quadrophonic sound system (med støtte fra Statens Kunstfond).

- RUNNER UP (2009) 10'
for Copenhagen Art Ensemble + quadrophonic sound system (med støtte fra Statens Kunstfond).

NOTATIONER #1 - 4 (2008)
lyd-installation for 4 præparerde h&olash;jttalere og computer.

- DI MANGA (2007) 9'
for bigband (komponeret til Brazilian Scandinavian Jazz Orchestra med støtte fra Statens Kunstfond).

- IN NO PARTICULAR TIME (2005) 18'
for Copenhagen Art Ensemble + 8 højttalere

- THREE_PLACES@NEW.DK (2004) 7'
for solo laptop.

- MEHR RÄUME IN NEUEM DÄNEMARK (2004) 23'
for solo laptop.

- CADENCIA POR UN FUTURO MEJOR (2004) 14'
for 8 ghettoblaster + dirigent (The Ghettoblaster Ensemble, mobilt multispeaker orkester).

- JEG RØD, SLANGESØJLE, VANDFAST MED HAVET (2003) 20'
for mezzosopran, cello, saxofon, basklarinet, slagtøj, klaver (til tekst af Kenneth Krabat)(bestilt af ToneArt til Biennalen 2003).

- LANDSBY (2003) 15'
for klaverkvintet + oplæser (til tekst af Mette Moestrup) (bestilt af Statens Kunstfond til Lyrik/Musik projekt).

- DESTILLATER OG KONCENTRATER (2002) 18'
for 8 ghettoblaster + dirigent (The Ghettoblaster Ensemble, mobilt multispeaker orkester).

- KONGLUMERAT (2001) 25'
(med Jakob Brandt-Petersen) for powerbook duo og flintesten.

- MERE KUL PÅ GAS MED H. C. ØRSTED (2001) 25'
akusmatisk værk for 8 højttalere.

- LUBRICANT GAMES (2001) 9'
for bigband (med støtte fra Statens Kunstfond).

- Z & H (1994 rev. 2001) 8'
for bigband.

- HAVET (1994 rev. 2001) 7'
for bigband.

- DISTANT ARRIVALS (1994 rev. 2001) 5'
for bigband.

- SONIC-ON-GRAPPA (2001) åbent værk'
Real-time audiovisual performance tool. Flash programmering.

- REGISTER TO VOTE (2001) 8'
for kammerensemble (fløjte, clarinet, slagtøj 1, slagtøj 2, violin og cello) (med støtte fra Statens Kunstfond).

- SALTY RESONATER (2000) 8'
for 4 højttalere, trommesæt, guitar, klaver, cello.

- RELEASE PARTY (2000) 60'
Musikdramatisk performance (musik v/ ATAGS: Steffen Poulsen, Jakob Riis og gæst Kim Hiorthøy; performance v/ BIDT: Daniel Norback og Kristoffer Krarup).

- GET OUT OF MY LIFE WOMAN (2000) 20'
(med Jakob Brandt-Petersen) for powerbook duo.

- 38-39, FREDFYLDT & FORNØJELIGT (2000) 8'
for 4 højttalere, guitar, tape og sten.

- PULP 451 (2000) 8' (CD: Hans Fjellestad "Red Sauce Baby").
(med Hans Fjellestad) for mandestemme, kvindestemme, elektronica + div. instrumenter og objekter.

- A WHOLE LOT OF POTATOES En sæk kartofler og to folkelige melodier (2000) 9'
til The Orchetra (bigband) (med støtte fra Statens Kunstfond).

- EARDROP MOBILE (1999) 6'
for kammerensemble (clarinet, marimba, vibrafon, violin og cello).

- PRENZLAUERBERGISCHE KONZERTE (1999) 15'
til Copenhagen Art Ensemble (med støtte fra Statens Kunstfond).

- INSTRUCTIONS FOR PRESENCE (1998) 9'
til Copenhagen Art Ensemble + strygetrio og slagtøj.

- THREE INDICATIONS (1998) 11' (CD: Ensemble NEW & Randers Byorkester "Crosswinds")
til Randers Byorkester og Ensemble New

- SE NELO, SNUS TIGER (1997)3:20'
til Radioens Underholdningsorkester

- JXS (1997) 50'
trombone/live-electronics

- HEDVIG (1997) 6:20'
for 17 instrumentalister

- KRONOS (1996) 15'
vokal/diktafon/megafon,fløjte/altsax og bigband
bestilt af Ensemble NEW (Vejle Amt's basisensemble)

- MORD - EN HVERDAGS HISTORIE (1995) 7'
trombone/diktafon (til koreografi af Anne Katrine Kallmoes)

- BARE NOGEN FÅ ORD SÅ (1995) 7'
fløjte, 2 trpts, tenorsax, trbn, tuba, guitar, trommesæt

- SMOKE OUT (1994-95) 8' (CD: The Orchestra "SmokeOut")
for bigband

- EUROPAS RAN (1994-95) 60'
musikdramatisk værk for bigband, dansere og skuespiller

- KOEN SIGER MUH! (1994) 6'
fløjte, 2 trpts, tenorsax, trbn, tuba, guitar, trommesæt

- IN ABSENCE OF MIND four studies (1994) 5'
for bigband

- PLAIN PEOPLE (1993) 6' (CD: The Orchestra "not as softly as...")
for klarinet og bigband

- STRAY (1992) 6' (CD:The Orchestra "not as softly as...")
for trombone og big band

- DISCOURSE - OFF COURSE (1992) 5' (CD: "HerlevRocker")
for bigband

 

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

Alarm112:
ALARM112 blev dannet i februar 1995, for at skabe et forum for koncerter, installationer og performance, på baggrund af grundforskning i lyd, støj, alternative instrumenter, elektronik mm. ALARM112 spillede sin sidste koncert i november 2002.

- "AudioScope", Quadrofonisk koncert + live 8mm film mix af Martin Klapper. Basement, København, 20. november 2002.

- "Smarthome Convention" en poetisk rejse der ser på anvendeligheden og konventionerne omkring tidens 'Smart Devices'. Live performance i video og lyd. Præsenteret ved koncerter og festivaler i Tyskland, Polen, Sverige og Danmark, 2001.

- "Knappen" færdiggørelse af interaktivt lydværk for CD-rom og internet, december 2000.

- "Saving the Planet" Koncert + Video: Copenhagen Jazzhouse og 'Nya Perspektiv' i Västerås, Sverige, september 2000.

- "Loddefest V" video på Forårsudstillingen, Charlottenborg 2000.

- "Knappen" lydproduktion og bemandet installation på Lydbienalen Ssshhhhh oktober 1999.

- "Ariergarde/avantgarde Festival " Insko, Polen august 1999.

- "Smalzwald" Berlin august 1999.

- "AV-annoying" & "AV-pleasant" to samarbejder med videokunstneren Anders Elberling - vist ved Copenhagen Jazzfestival juli 1999 "Teater Styhr og Kjær" og Magic Music Festival Århus oktober 1999.

- "VISIT" audiovisuel (lyd)performance til scenekunstens rum på danseteateret BIDT Ryesgade Kbh. Juni 1999 - instrueret af Karen Margrethe Jensen.

- "15 grader i timen" 45 minutters lydrejse for radio - Lydmuren DR P1 Maj 1999.

- "http://www.alarm112.com/polka/live.htm" koncert ved &VOLUME's polka project 2/4 - 1999.

- "15 degrees/hour" Live internet 24-timers transmission 28/2 - 1999.

- "www.alarm112.com" internetsite for webart mm. dec. 1998 - 20??.

- "Kaos & Kompleksitet "koncert i Exercishuset, Göteborg 27/4 - 1997.

- "Sansynligheden for at blive frisk ved et mirakel "en improviseret performance med Alarm 112 & Sirenerne (Expos d. 2 & 3/5 - 1997 iDansens Hus).

- Dec. 96, idé og lyddesign på støjoperaen "Historie på to steder". Produceret til Lydmuren DR P1, udsendt 19/12 & 21/12 - 1996.

- "Koncert på to steder" Museet for Samtidskunst i Roskilde 4/8 - 1996 (sendt i Lydmuren DR P1 8/8 - 1996).

- "Live i lydgalleriet" Jan. 1996 - Rådhuspladsens underjordiske lydanlæg.

- "Mængden af katastrofer i sekundet er ikke konstant" en improviseret performance med Alarm112 og Sirenerne i lyd, lys og bevægelse (Expos d.6&7/12 - 1995).

- "Oversmurt med blod" indspilning og mix okt. 1995.

- "The Broadcast" live i Radio Kurts program Striptease Paula 1. aug. 1995.

- "Alarm 112 på strøget" (dækket af TV-STOP og Vesterbro lokal - TV), 21. aug. 1995.

- "Live i Gryden", 1. aug. 1995 Alarm112's føste koncert på mediecenteret KURT.

 

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

The Orchestra:
Fra 1992 basunist i - og komponist til bigbandet "TheOrchestra", I perioden 93 - 95 ligeledes co-leder for orkesteret. The Orchestra har bl.a. turnéret i Skandinavien optrådt på Montereux Jazzfestival, Copenhagen Jazzfestival, Aberdeen International Youth Festival og Edinburg International Jazzfestival, samt lavet radiooptagelser til Sveriges og Danmarks Radioer. Ansvarlig for produktionen af CD'en "Not as Softly as.." (MusicMeccaCD1043-2). Siden 1996 har The Orchestra haft status af specialensemble i Statens Musikråd.

Tager primo1994, sammen med Peter Skov Kragh, initiativ til multimedie forestillingen "Europas Ran", der opføres 6 gange i marts 1995 på Den Anden Opera. Medvirkende var The Orchestra, 7 dansere samt en skuespiller.
I Europas Ran fungerede jeg som komponist, dirigent samt medansvarlig i produktionen.

Oktober 2001. Koncerter og CD-indspilning med værker af Jakob Riis. Udgivet på cd'en: The Orchestra plays Jakob Riis, "In absence of mind"
(Cope records, Copecd 073, 2003).

 

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

Freelance musiker:
Har spillet med bl.a. Lotte Anker, Pierre Dørge, Jørgen Teller, Jakob Draminsky Højmark, Hasse Poulsen, Lars Juul, Arve Henriksen, Staffan Svenson, Carla Bley & Steve Swallow. Løbende arbejde som freelance musiker, bl.a. som assistent i Copenhagen Art Ensemble, Pierre Dørge & New Jungle Orchestra, Radioens Bigband, Tivoli, Niels Jørgen Steen's A Team, Salsa Na Ma, Erling Kroner's Dark Side Orchestra, Holger Laumann, Cordero & Los Gran Daneses, HavannaClub, Ghanaian Inspiration, TT13 og Dane TS Hawk & his Great Mongo Dilmuns.

Desuden: Kvartetten DDR, med guitaristen Hasse Poulsen, bassisten Peter Friis Nielsen og trommeslageren Lars Juul. DDR arbejder med fri improviseret musik. Koncereter i Av-Art og Kulturfabrikken, København maj 1997 og Vortex Jazz Café, London januar 1998.

Efteråret 1996 Musiker på forestillingen Billimil på Det Kgl. Teater.
Debuterer med eget orkester "Sweet & Pungent" dec.1993 i Unicorn Jazz. Repertoiret består primært af egne kompositioner.

Basbasunist i Jazzgruppe 90 fra aug. 1990 - dec. 1991. Koncerter i DK, cd -indspilning.
New Music Orchestra ved Copenhagen Jazzfestival 1988, 1989 og igen i 1991.
Musiker på forestillingen Toms Eventyr på gladsaxe teater jan. - maj 1990.

 

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

Diskografi:

Ole Lützow-Holm, Stefan Östersjö, Jakob Riis: "Traces of Oblivion"
(Footprint Records, FR118, 2021-04-02) @ProStudioMasters, @iTunes, @Spotify

Various Artisits: "Stories of Flights Ferries and Fish"
(Nustories, 2020-08-01) @Bandcamp

Konvoj Ensemble: "Mira"
(Konvoj Records, KOR 009, 2016-05-25) @Bandcamp

Konvoj Ensemble: "Mira"
(Konvoj Records, KOR 009, 2016-05-25) @Bandcamp

Hanoi New Music Festival Ensemble 2013: "Being Together"
(Setola di Maiale, SM2840, 2015-06-XX)

Anders Lindsjö och Jakob Riis: "Tack!"
(Setola di Maiale, SM2770, 2015-06-XX) @Bandcamp

The Orchestra feat. Tuva Semmingsen: "Money"
(The Orchestra & Gateway Music, ORCH CD 009, 2014-11-24)

Lotte Anker, Jakob Riis: "Squid Police"
(Konvoj Records, KOR 006, 2014-11-11) @Bandcamp, @iTunes, @Spotify

Bill Horist / Jakob Riis: "The Cessation Elegy"
(Lava Thief 009, 2014-04-07) @Bandcamp, @iTunes, @Spotify

Liudas Mockunas / Jakob Riis: "Uncertain Statistics"
(Konvoj Records, KOR002, 2013-09-25) @Bandcamp, @iTunes, @Spotify

Konvoj Ensemble fest. Evan Parker & Sten Sandell: "Colors Of:"
(Konvoj Records, KOR001, 2013-09-25) @Bandcamp, @iTunes, @Spotify

E-xtension Trio: "På bunden af foråret"
(E-xtension Trio, DKYN113001, 2013)

Ris och Ros: "No Service" @Spotify, @iTunes
(Schhh production, SE3JQ12002, 2012-11-08)

Gustafsson & Strid / Riis And The Smooth Ones - Split 10"
(Gaffer Records, GR10SS-06, 2011)

Lars Møller, The Orchestra: "Episodes"
(Calibrated, CALI117, 2011)

Nguyen Thanh Thuy & Jakob Riis: "ngau hung tranh - tranh improvisation"
(Phoung Nam Phim, 2010) @iTunes

Jakob Riis: "No Denmark" @Spotify, @iTunes
(Olof Bright, OBCD 31, 2010-08-26)

Hindi + Riis: "Trunking" @archive.org
(Clinical Archives, cae354, 2010-01-28)

Per Svensson: "Intergalactic Sound Transmission"
(Olof Bright, OBCD 27, 2010)

O'Leary - Pasborg - Riis: "Grønland" @Spotify, @iTunes
(Aucourant Records, AUREC 0907, 2009)

WRRP: "WRRP"
(Treffpunkt, Treff CD 001, 2008-05-21)

Beirut - Ystad
(Olof Bright, OBCD 16 - 17, 2007)

Rød Planet: "RPM" @iTunes
(ILK records / Rude Awakening, ILK137CD / 1DCD0033, 2007)

An Auf: "An Auf" @Spotify, @iTunes
(ILK Records, ILK132CD, 2007)

Stefan Pasborg: "Triple Point"
(ILK Records, ILK130CD, 2007)

Brazilian Scandinavian Jazz Orchestra
(Axis CD 10, 2007)

Expanded Botanics: "Refugium" @Spotify, @iTunes
(Ninth World Music, NVM 039, 2006)

Marcos Fernandes, Hans Fjellestad, Haco, Jakob Riis: "Haco Hans Jakob Marcos" @Spotify, @iTunes
(Accretions, CDALP-040 Limited Edition, 2006)

Lotte Anker: "Six Row Barley"
(Utech Records 013, 2005)

Copenhagen Art Ensemble: "Don"t Mention the War" @Spotify, @iTunes,
(STXCD 20512, 2005)

The Orchestra: "Pieces of Mind"
(Calibrated, Cali 006, 2005)

Minijacks: "Minijacks"
(MJCD 001, 2004)

The Ghettoblaster Ensemble: (7 x MiniCD boxset)
(Ssshhhhh Editions, 2003)

Toxicum: "Toxicum"
(TCB records, TCB 004, 2003)

Expanded Botanics: "Expanded Botanics"
(Ninth World Music, NWM 031 CD, 2003 )

The Orchestra: "In absence of mind" @Spotify, @iTunes
(Cope records, Copecd 073, 2003)

Rød Planet: "Rød Planet" @Spotify, @iTunes
(TCB records, TCB 003, 2003)

Beats & Bigband - The Orchestra Meets Live Electronica
(Calibrated, Cali 002. 2003)

The Orchestra "New Skies"
(DaCapo, DCCD 9483, 2001)

Hans Fjellestad: "Red Sauce Baby"
(Accretions, ALP-019 CD, 2000)

Copenhagen Art Ensemble: "Angels' Share"
(DaCapo, DCCD 9452, 2000)

The Orchestra "NOXX"
(DaCapo, DCCD 9438, 1998)

Ensemble NEW & Randers Byorkester: "Crosswinds" @Spotify, @iTunes (1 track "Three Indications")
(Classico, CLASSCD 260, 1998)

Alarm 112: "Alarm 112" @bandcamp
(AV-ART-records, AACD 1005, 1998)

Cordero & los Gran Daneses: "Del Norte y Tropical"
(Jorge Cordero, 1996)

The Orchestra: "Smoke out" @Spotify, @iTunes
(dB productions, 7 393789 96037 1, 1996)

Discourse-Off CourseBig Band: "Herlev Rocker"
(Compilation CD, I.C.M 94.01, 1994)

The Orchestra: "not as softly as..." @Spotify, @iTunes
(Music Mecca, CD 1043-2. 1993)

Frans Bak and Jazzgruppe 90: "Hymn to the rainbow"
(Bellaphon, CDLR 45055, 1992)

Holger Laumann: "Instead of siesta"
(DDGU/DDSG&I, MTB 10, 1992)

 

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

Dirigent/underviser:
Marts 2004 Instruktør på Rytmisk Musikkonservatoriums stævneuge med store orkestre.

Forår 1997 gæstedirigent for Prime Time Big Band.

Dirigerer The Orchestra i forestillingen "Europas Ran" på Den Anden Opera, marts 1995.

Dirigent for Discourse - Off Course bigband august 1993 - juni 1995.

Dirigent for Arne Stenlunds bigband august 1993 - juni 1994.

Dirigent for Nivå bigband august 1990 - juni 1993.

Med Jazzgruppe 90: 1991 Bigbandstævne i Odense, samt workshop 1 uge på Vallekilde Højskole.

Underviser i rytmisk sammenspil ved Hvidovre Ungdomsskole i sæsonen
1988 - 1989.

Underviser i rytmisk sammenspil ved Hillerød Musikaftenskole for Voksne fra
1986 - 1988.

 

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

Uddannelser:
1997 - 1999: Deltager i workshoppen Den 3. Vej.

1996 - 1998: 2-årig komponistoverbygning på Rytmisk Musikkonservatorium
Undervisere: Bob Brookmeyer, Svend Hvidtfeldt Nielsen og Jens Winther.

1986 - 1990: 4 1/2 års studier på Rytmisk Musikkonservatorium med basun som hovedfag. Afsluttet juni 1990.

1984 - 1985: Private studier ved koncert pianist Erik Fessel og Kgl. kapelmusicus, solobasunist Keld Jørgensen.

1983 Matematisk/Samfundsfaglig studentereksamen fra Rødkilde gymnasium i Vejle.

 

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

Diverse:
2012- ? Fra oktober 2012 medlem af 'arbetsgruppen för musik' i Konstnärsnämnden

2008 - ? Medlem i styrelsen för Frim/Syd. Förening för improviserad musik i Malmö och Skåne

2008 - ? Medlem i styrelsen för Ars Nova, Malmö

2005 Flytter fra Kbh. til Malmö, Sverige.

2004 - 2005 Medlem af e-gruppen. Forening for den elektroniske musiks vilkår i Danmark.

2002 - 2007 Er med til at starte The Ghettoblaster Ensemble, og indgår I ensemblets 4-mands styregruppe

2001 - 2003 formand for foreningen 'Kanten' der arbejder for etablering og drift af et spillested for eksperimenterende rytmisk musik i København.

Programmedarbejder på færgen Kronborg, Kulturby 96. Dec. 1995 - aug 1996. Arbejdede der bl.a. med: "Kollision Kronborg" ca. 40 koncerter på færgen, to teknofester, "Kronborgs Erindring - det personlige rum" en interaktiv lyd og lysinstallation, og Metropolis City Soundscapes.

1999 - 2007 Medlem af 'Ssshhhhh...' gruppen af lydkunstnere

1998 - 2000 formand for foreningen Av-Art Records der arrangerer koncerter og udgiver cd'er med improviseret og eksperimental musik.

1998 -1999 Aktiv i Dansk Jazzforbunds NEM - udvalg (udvalg for ny og eksperimenterende musik).

 

 

 

 

[ Top | resumé | komponist | Alarm112 | The Orchestra | freelance musiker | Diskografi | uddannelser | dirigent/underviser | diverse | legater ]

 

Legater:
2008 Arbetsstipendie från Konstnärsnämnden
2008 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
2006 DJBFAs Hæderslegat
Okt. 2004 Arbejdslegat fra DJBFA
Maj. 2004 Arbejdslegat fra Statens Kunstfond
Okt. 2001 Arbejdslegat fra DJBFA.
Arbejdslegat fra Statens Kunstfond, Maj 2001.
Nov. 2000 Arbejdslegat fra DJBFA.
Nov. 1999 Arbejdslegat fra DJBFA.
Statens Kunstfonds 2-årige igangsætningsstipendie 1999-2000.
Nov. 1998 Arbejdslegat fra DJBFA.
Nov. 1997 Arbejdslegat fra DJBFA.
Rejselegater fra DJBFA nov. 1994, juli 1995, nov. 1997 og okt. 2000.